De nieuwe 55-plusser: onmisbaar op de arbeidsmarkt

De manier waarop we naar ouder worden kijken is ingrijpend veranderd. Waar 55-plussers decennia geleden vaak als ‘oud’ en fysiek beperkt werden gezien, past dat beeld niet langer bij de realiteit van vandaag. 

five

De manier waarop we naar ouder worden kijken is ingrijpend veranderd. Waar 55-plussers decennia geleden vaak als ‘oud’ en fysiek beperkt werden gezien, past dat beeld niet langer bij de realiteit van vandaag. Dankzij medische, technologische en maatschappelijke vooruitgang zijn 55-plussers vandaag vitaler, actiever en maatschappelijk relevanter dan ooit tevoren.

Het klassieke beeld van een 55-plusser die langzaam richting pensioen schuifelt, is achterhaald. Toch worstelen veel werkgevers nog met verouderde denkbeelden over ouder personeel. Het is tijd om het stigma te doorbreken: de 55-plusser is niet alleen nog lang niet ‘op’, maar vormt net een cruciale meerwaarde op een vergrijzende arbeidsmarkt.

Dankzij de medische vooruitgang leven we langer en gezonder

De medische wetenschap heeft in de afgelopen decennia grote stappen gezet. Vroeger betekende het bereiken van de leeftijd van 55 vaak het begin van fysieke achteruitgang. Tegenwoordig worden veel leeftijds-gerelateerde aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en artrose eerder opgespoord en beter behandeld.

Door de opkomst van preventieve geneeskunde en verbeterde behandelmogelijkheden worden mensen niet alleen ouder, maar ze blijven ook vooral langer gezond. De gemiddelde levensverwachting is gestegen, maar belangrijker nog: het aantal gezonde levensjaren is toegenomen. Een 55-jarige vandaag heeft vaak nog tientallen productieve jaren voor zich, lichamelijk én mentaal.

FIFTYFIVE+_0088

Veranderend zelfbeeld en maatschappelijk klimaat

Misschien wel de grootste verandering zit in het zelfbeeld van de 55-plusser. Onderzoek toont aan dat veel mensen zich jonger voelen dan hun werkelijke leeftijd. Ze willen blijven bijdragen, groeien en erbij horen. Het pensioen wordt steeds vaker uitgesteld of bewust gefaseerd ingezet, juist omdat mensen zich nog lang niet ‘klaar’ voelen met werken of leren.

De huidige generatie 55-plussers ziet deze levensfase niet als een eindpunt, maar als een nieuwe start. Sommigen beginnen zelfs aan een tweede carrière, starten een eigen zaak of combineren deeltijds werk met vrijwilligerswerk of mantelzorg.

Een kloof tussen realiteit en werkgeversperceptie

Ondanks deze positieve evoluties blijven veel werkgevers vasthouden aan hardnekkige vooroordelen: oudere werknemers zouden minder flexibel zijn, vaker ziek, of minder digitaal onderlegd zijn.

Echter, uit verschillende studies blijkt dat oudere werknemers gemiddeld loyaler en matuurder zijn dan hun jongere collega's. Ook op vlak van digitale vaardigheden heeft de COVID-pandemie aangetoond dat de bereidheid en capaciteit om bij te leren bij alle leeftijden aanwezig is — mits de juiste ondersteuning.

Het is dus hoog tijd dat werkgevers deze stigma’s loslaten. Niet alleen omdat het rechtvaardig is, maar omdat het noodzakelijk is in de huidige maatschappij. Door de vergrijzing van de bevolking en de druk op de sociale zekerheid is het economisch noodzakelijk dat mensen langer blijven werken. Maar anders dan vroeger, sluit deze noodzaak nu beter aan bij de fysieke en mentale mogelijkheden van veel 55-plussers. De stijgende pensioenleeftijd in veel Europese landen weerspiegelt deze realiteit: mensen kunnen langer meedoen, en velen willen dat ook.


FIFTYFIVE+_0022

Het potentieel van de 55-plusser

De 55-plusser van vandaag is niet meer te vergelijken met die van 30 of 50 jaar geleden. Dankzij medische vooruitgang, technologische ondersteuning en veranderende maatschappelijke normen zijn ze gezonder, actiever en veerkrachtiger dan ooit. Deze generatie beschikt niet alleen over levens- en werkervaring, maar ook over de fysieke en mentale vitaliteit om die nog jaren in te zetten.

Willen we de uitdagingen van vergrijzing, personeelstekort en economische druk aankunnen, dan moeten we het potentieel van 55-plussers ten volle benutten. Dat begint bij één cruciale stap: het loslaten van het stigma, en het erkennen van wat deze generatie werkelijk is, een motor van continuïteit, maturiteit en ervaring. Want, ervaring werkt!

Vragen, opmerkingen of suggesties rond dit thema? 

Contacteer ons dan via:
gent@fiftyfiveplus.be
+32 (0)93958940