De populariteit van flexi-jobs onder gepensioneerden

Tegenwoordig wordt 1 op de 6 flexi-jobs uitgeoefend door een 65-plusser. 28% daarvan is zelfs ouder dan 70 jaar.

 

five

In het laatste kwartaal van 2023 is het aantal flexi-jobs over alle sectoren heen met 24,7% gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. In januari 2024 was 1,81% van alle werknemers in België een flexi-jobber, wat een jaar eerder slechts 1,45% was. Sinds 1 januari 2024 wordt het flexi-statuut bovendien mogelijk in een aantal extra sectoren.

Interview 55+ (5)

Gemiddelde leeftijd van flexi-jobbers

Tegenwoordig wordt 1 op de 6 flexi-jobs uitgeoefend door een 65-plusser. 28% daarvan is zelfs ouder dan 70 jaar. Bij FIFTYFIVE+ beschouwen we dit als een bevestiging dat leeftijd slechts een getal is en ervaring waarde creëert voor tal van werkgevers. Die laatste waarderen doorgaans gepensioneerde profielen vanwege hun expertise, zelfstandigheid en directe inzetbaarheid. Gepensioneerden voelen zich capabel en fit genoeg om te werken. Bovendien zijn flexi-jobs een populaire manier om extra inkomsten te genereren naast het pensioenbedrag.

Nieuwe sectoren waarin flexi-jobs worden toegelaten

Flexi-jobs zijn traditioneel zeer geliefd in sectoren zoals horeca, winkels in voedingswaren en de zelfstandige kleinhandel. In die sectoren samen worden bijna 30% van alle actieve flexi-jobbers ingezet. Sinds 1 januari 2024 is het mogelijk om in een aantal extra sectoren een beroep te doen op flexi-jobs. Deze verruiming biedt gepensioneerden nieuwe mogelijkheden om bewust te kiezen voor een passende flexi-job die aansluit bij hun eigen talenten en vaardigheden. Opmerkelijk is bijvoorbeeld de opkomst in de sector van begrafenisondernemingen, waar in januari van dit jaar 14,1% van de werknemers flexi-jobbers waren.

werken-65-plus

Een toekomst vol mogelijkheden voor gepensioneerden

De groei van flexi-jobs, vooral bij 55-plussers, geeft aan dat de arbeidsmarkt voor iedereen kansen biedt. Bij FIFTYFIVE+ zetten we ons dagelijks in om de unieke ervaring van 55-plussers te matchen met bedrijven die hiernaar op zoek zijn. Zo bouwen we gezamenlijk aan een arbeidsmarkt waar iedereen, ongeacht de leeftijd, een plek kan vinden.

 

Ben jij als gepensioneerde op zoek naar een bijverdienste of wil jij als bedrijf ontdekken hoe gepensioneerde flexi's waarde kunnen creëren op jouw werkvloer?

Contacteer ons dan via:
gent@fiftyfiveplus.be
+32 (0)93958940